Tips voor ROOTLESS

Tips

Waslaag / poeder laag op een Rootless Succulent

Van alle vetplanten (succulenten) die er op de wereld zijn, hebben voornamelijk Echeveria’s, Pachyphytum en Dudleya een waslaag. De waslaag op een echeveria plant is een poeder beschermlaag van de plant. Het is dé natuurlijke zonnebrandcrème van een vetplant. Een vetplant kan zowel tegen warmte en kou. Iedere succulent heeft zijn eigen eigenschappen en kenmerken, waardoor de waslaag per soort kan verschillen. Een Echeveria lilacina is bijvoorbeeld een witte echeveria met een mooie witte waslaag. Een echeveria agavoides is een groene echeveria en heeft helemaal geen waslaag.

Komt je ROOTLESS succulent omhoog?

Bij een ROOTLESS (en voornamelijk echeveria’s) kan de kern omhoog groeien. Een natuurlijke lichtbalans in je ruimte vinden is belangrijk. Het feit dat de winterdagen weinig zonlicht opleveren is hier één van de belangrijkste redenen voor. De plant kruipt bijna letterlijk naar het licht toe. Dit heet “Etiolering”. Een geëtioleerde vetplant ziet er langbenig uit en de afstand tussen de bladeren op de stam is groter. Om dit te corrigeren dien je de vetplant in helderder licht te zetten. Als dit snel genoeg gebeurt, zal de plant zichzelf corrigeren. In andere gevallen kan je de bovenkant van de vetplant afknippen en herplanten.

Kan een ROOTLESS succulent een bloem krijgen?

Tuurlijk bloeien die ook! Het zijn vaak schitterende bloemen. Na de winterrust komen de bloemen uit de bladoksels van een vetplant. De bloemen van een vetplant zijn prachtig van kleur en vorm. De kleuren van de bloemen kunnen bijvoorbeeld diep roze en oranje zijn. Wortels hebben geen invloed op het groeien en bloeien van de plant want een ROOTLESS haalt haar energie uit de bladeren.

Kan een ROOTLESS succculent wortels krijgen?

Na een paar weken kun je bij ROOTLESS wortels zien. ROOTLESS gaat in overlevingsstand en opzoek naar water. De kleine wortels zijn een teken van leven en geven aan dat de plant klaar is om geplant te worden.

De kleuren van de wortels kunnen afhankelijk van de plantensoort variëren, maar bij Echeverias zijn ze het mooist: Deze wortels hebben een kleur tussen wit en roze.

Waar kan ik het beste mijn ROOTLESS succulent plaatsen?

Een ROOTLESS is niet bang voor zonlicht en kan op alle ramen worden geplaatst. Direct zonlicht is geen probleem. 

Direct zonlicht is geen probleem, integendeel, het zorgt voor meer intensiteit in de kleur van het blad.

Heeft een ROOTLESS succulent water nodig?

Met een ROOTLESS hoef je je dus niet druk te maken over water geven. Dat komt omdat de plant vocht in de bladeren opslaat.

Heb je jouw plant al wat langer? Omdat de ROOTLESS geen wortels heeft, gaat het water geven iets anders te werk dan je misschien normaal gewend bent. Leg de vetplant voor 30 minuten in een schaal met water, zodat het water goed in kan trekken. Vervolgens kun je de ROOTLESS vetplant weer terugleggen op de originele plek, of het water uit de schaal verwijderen.

Er valt een blaadjes van de ROOTLESS succulent?

Het kan gebeuren dat er een blaadje aan de onderkant vanaf valt. Een bruin, klein en droog blad heeft geen functie meer. Een Echeveria blad met een goed bladvoet én vol met bladsappen zit kan je dit blad gebruiken voor het vermeerderen. De bladvoet is het onderste deel van het blad; wees er zeker van dat het blaadje helemaal intact is. Laat dit blad 7 dagen drogen tot het blad ingedroogd is. Leg het op een potgrond ondergrond. Met een plantenspuit besproei je dagelijks het echeveria blad. Na verloop van tijd zie je worteltjes ontstaan, daarna kleine echeveria’s. Zodra ze wat groter zijn, kun je ze verpotten in een groter potje. Als het rozet van de echeveria groot genoeg is wordt deze losgesneden van de potgrond. Zo ontstaat er weer een snijecheveria.

Waar kan ik Rootless succulents kopen?

Deze zijn onder andere verkrijgbaar op onze en verschillende andere webshops. Maar ook bij concept stores, de meubelbranche, Bloemdesigners, Tuincentra, Giftshops en Relatiegeschenken.

Voor B2B ga naar FloraXhange of Floriday, bedrijf Aloe Demi.

Kan ik een ROOTLESS vetplant planten?

Een ROOTLESS kan langere tijd zonder water overleven en heeft ook nog het unieke vermogen om na een lange tijd weer te kunnen groeien met wortels in de grond.  Voor de hergroei heb je een pot met potgrond nodig. De potgrond moet een beetje zanderig zijn, zodat het water goed kan wegvloeien. De vetplant mag geen open plekken hebben (om wortelrot te voorkomen). 

Bevochtig de potgrond goed en plaats er ROOTLESS op. De plant zal het water “ruiken” en wortel schieten. Na 6-10 weken heeft ROOTLESS genoeg wortels om zich in de aarde te vestigen. De wortelloze vetplant wordt zo een bewortelde plant. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar: De lichtere dagen bevorderen de groei van de plant. Zorg er ook voor dat de plant geen bloemen heeft. Ten slotte kun je een vetplant niet planten als hij zijn energie in de bloem steekt.