Tips voor ROOTLESS

Tips

Waslaag / poeder laag op een Rootless Succulent

Van alle vetplanten (succulenten) die er op de wereld zijn, hebben voornamelijk Echeveria’s, Pachyphytum en Dudleya een waslaag. De waslaag op een echeveria plant is een poeder beschermlaag van de plant. Het is dé natuurlijke zonnebrandcrème van een vetplant. Een vetplant kan zowel tegen warmte en kou. Iedere succulent heeft zijn eigen eigenschappen en kenmerken, waardoor de waslaag per soort kan verschillen. Een Echeveria lilacina is bijvoorbeeld een witte echeveria met een mooie witte waslaag. Een echeveria agavoides is een groene echeveria en heeft helemaal geen waslaag.

Komt je ROOTLESS succulent omhoog?

Bij een ROOTLESS (en voornamelijk echeveria’s) kan de kern omhoog groeien. Een natuurlijke lichtbalans in je ruimte vinden is belangrijk. Het feit dat de winterdagen weinig zonlicht opleveren is hier één van de belangrijkste redenen voor. De plant kruipt bijna letterlijk naar het licht toe. Dit heet “Etiolering”. Een geëtioleerde vetplant ziet er langbenig uit en de afstand tussen de bladeren op de stam is groter. Om dit te corrigeren dien je de vetplant in helderder licht te zetten. Als dit snel genoeg gebeurt, zal de plant zichzelf corrigeren. In andere gevallen kan je de bovenkant van de vetplant afknippen en herplanten.

Kan een ROOTLESS succulent een bloem krijgen?

Tuurlijk bloeien die ook! Het zijn vaak schitterende bloemen. Na de winterrust komen de bloemen uit de bladoksels van een vetplant. De bloemen van een vetplant zijn prachtig van kleur en vorm. De kleuren van de bloemen kunnen bijvoorbeeld diep roze en oranje zijn. Wortels hebben geen invloed op het groeien en bloeien van de plant want een ROOTLESS haalt haar energie uit de bladeren.

Kan een ROOTLESS succculent wortels krijgen?
Na een paar weken is het mogelijk om wortels te zien bij een ROOTLESS. ROOTLESS gaat in overlevingsstand en opzoek naar water.

Ook de kleur van de wortels kunnen per plant soort verschillen, maar bij Echeveria’s zijn ze het mooist. De kleuren van de wortels zitten tussen wit en roze in.

Waar kan ik het beste mijn ROOTLESS succulent plaatsen?
Een ROOTLESS is niet bang voor zonlicht. In de zomer zijn planten graag in de open lucht, een open veranda of een balkon.

Direct zonlicht is geen probleem, integendeel, het zorgt voor meer intensiteit in de kleur van het blad.

Heeft een ROOTLESS succulent water nodig?

Met een ROOTLESS hoef je je dus niet druk te maken over water geven. Een ROOTLESS succulent kan langere tijd overleven zonder water.

Heb je jouw plant al wat langer? Omdat de ROOTLESS geen wortels heeft, gaat het water geven iets anders te werk dan je misschien normaal gewend bent. Leg de vetplant voor 30 minuten in een schaal met water, zodat het water goed in kan trekken. Vervolgens kun je de ROOTLESS vetplant weer terugleggen op de originele plek, of het water uit de schaal verwijderen.

Er valt een blaadjes van de ROOTLESS succulent?

Het kan gebeuren dat er een blaadje aan de onderkant vanaf valt. Een bruin, klein en droog blad heeft geen functie meer. Een Echeveria blad met een goed bladvoet én vol met bladsappen zit kan je dit blad gebruiken voor het vermeerderen. De bladvoet is het onderste deel van het blad; wees er zeker van dat het blaadje helemaal intact is. Laat dit blad 7 dagen drogen tot het blad ingedroogd is. Leg het op een potgrond ondergrond. Met een plantenspuit besproei je dagelijks het echeveria blad. Na verloop van tijd zie je worteltjes ontstaan, daarna kleine echeveria’s. Zodra ze wat groter zijn, kun je ze verpotten in een groter potje. Als het rozet van de echeveria groot genoeg is wordt deze losgesneden van de potgrond. Zo ontstaat er weer een snijecheveria.

Waar kan ik Rootless succulents kopen?

Deze zijn onder andere verkrijgbaar op onze en verschillende andere webshops. Maar ook bij concept stores, de meubelbranche, Bloemdesigners, Tuincentra, Giftshops en Relatiegeschenken.

Voor B2B ga naar FloraXhange of Floriday, bedrijf Aloe Demi.

Kan ik een ROOTLESS succulent of gesneden vetplant nog poten?

Een ROOTLESS kan langere tijd zonder water overleven en heeft ook nog het unieke vermogen om na een lange tijd weer te kunnen groeien met wortels in de grond. Voor het opnieuw laten groeien heb je een pot met potgrond nodig en een ingedroogde succulent. De potgrond moet wat zanderig zijn zodat die het water goed draineert. De succulent moet geen open snijwonden hebben om wortelrot te voorkomen.

Je maakt het potgrond goed nat en plaatst de ROOTLESS succulent op het potgrond. De plant zal het water ‘ruiken’ en wortels schieten. Na 6-10 weken heeft een ROOTLESS succulent genoeg wortels om zichzelf vast te binden aan de grond. Van een rozet vetplant zonder wortels is het een plant geworden. Doe dit het liefst in het voorjaar, omdat de lichtere dagen helpen bij het stimuleren van de groei. Let er ook op dat de plant geen bloemen heeft. Je kan een vetplant niet verpotten als hij energie steekt in bloei.